Saturday 15 October 2011

GULAI IKAN TONGKOL

Bahan Kisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
4 cm lengkuas
15-20 tangkai cili kering

1 tin santan
2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros - gantikan dengan rempah kari ikan pun xpe..
6 keping asam keping
garam dan secubit ajinomoto
gula secukup rasa
5-6 biji cili padi
1 ekor ikan tongkol
1 cm belacan

Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan.
Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan.
Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air.
Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit.
Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul.
Kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan.
Cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali.
Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.).
Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan.
Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping.
Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus.
Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan.
Masukkan cili padi.
Siap untuk di sajikan bersama Nasi Dagang...

No comments:

Post a Comment